Urządzanie i pielęgnacja ogrodów wiejskich

Rural Horticulture

2021L

Kod przedmiotu2001N1-UPOW
Punkty ECTS 2
Typ zajęć Ćwiczenia laboratoryjne
Przedmioty wprowadzającepodstawy ogrodnictwa
Wymagania wstępnebrak
Opis ćwiczeńFunkcje ozdobne i użytkowe ogrodu wiejskiego. Style ogrodów stosowane na terenach wiejskich. Zasady tworzenia kompozycji przestrzennych w ogrodach. Zakładanie barwnych dywanów, obwódek, kwietników, rabat oraz żywopłotów z roślin jednorocznych i wieloletnich. Uprawa roślin w pojemnikach wiszących, donicach i skrzynkach – miejsca eksponowania. Dobór roślin na różne stanowiska (m.in. roślinność wodna z podziałem na strefy; rośliny towarzyszące zbiornikom wodnym; rośliny ozdobne na gleby suche, przepuszczalne, ciężkie, kwaśne, rośliny na stanowiska słoneczne, półcieniste i zacienione). Znaczenie drzewostanu w projektowaniu ogrodów wiejskich (drzewa i krzewy liściaste i iglaste oraz pnącza). Dobór oraz charakterystyka gatunków i odmian roślin warzywnych, przyprawowych, ozdobnych, drzew i krzewów owocowych odpowiednich do nasadzeń przydomowych. Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane w ogrodach wiejskich.
Opis wykładówbrak
Cel kształceniaCelem przedmiotu jest zapoznanie studenta z zasadami urządzania i pielęgnacji ogrodu wiejskiego
Literatura podstawowa1) Podczaska A., Warzywa ozdobą ogrodu, wyd. IW Skierniewice, 2001 2) Praca zbiorowa, Wielka księga ogrodów. Sztuka zakładania i pielęgnacji ogrodów., wyd. Wiedza i Życie. Warszawa, 2004 3) Knaflewski M., Ogólna uprawa warzyw, wyd. PWRiL Poznań, 2007
Literatura uzupełniająca
Uwagi