Akwakultura i akwarystyka - studia drugiego stopnia stacjonarne

Wydział Nauk o Środowisku

Czas trwania

Uzyskiwany dyplom

1,5-roczne (3 semestry)

Magister Inżynier kierunek Rybactwo

Oferta rekrutacyjna

    Warunki przyjęcia na studia: Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku Rybactwo jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia lub dyplomu studiów magisterskich oraz legitymowanie się tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera. Bez dodatkowych uzupełnień mogą zostać przyjęci absolwenci, którzy posiadają kwalifikacje inżyniera z obszaru nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Absolwenci z innych obszarów kształcenia, muszą mieć zrealizowane efekty kształcenia w zakresie: Biologicznych podstaw rybactwa; Chowu i hodowli ryb oraz Rybactwa na wodach otwartych. Po przyjęciu na studia II stopnia student z innego obszaru musi uzupełnić brakujące efekty kształcenia w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji ze studiów I stopnia. Polega to na umożliwieniu realizacji dodatkowych przedmiotów wycenionych maksymalnie na 30 punktów ECTS. Student, który zdecydował się na uzupełnienie swojej wiedzy, umiejętności i kompetencji może ubiegać się o podjęcie studiów w trybie „indywidualnego planu studiów” oraz objęcie go opieką przez wydziałowego Tutora. Ewentualną różnicę programową student powinien zrealizować w trakcie trwania trzech semestrów nauki. Zasady rekrutacji na studia określa Rada Wydziału, a głównym kryterium jest ranking ostatecznego wyniku studiów - bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonego limitu miejsc.
    Wymagania programowe: Efekty kształcenia zostały określone w Uchwale nr 916 Senatu Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie z dnia 27 kwietnia 2012 r., z późn. zm., w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia na kierunkach prowadzonych w Uniwersytecie.
    Studia drugiego stopnia na kierunku Rybactwo trwają 1,5 roku (3 semestry). Liczba uzyskanych punktów ECTS wynosi 90. Łączna liczba godzin zajęć dydaktycznych wynosi 927, powiększona dodatkowo o 160 godzin praktyk.
    Absolwent kierunku Rybactwo – specjalność Akwarystyka i akwakultura posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu technik, technologii i urządzeń stosowanych w akwakulturze ryb oraz bezkręgowców wodnych słodkowodnych i morskich. Zna zasady zrównoważonej eksploatacji naturalnych populacji ryb, stosowania czynnych i biernych metod ochrony ichtiofauny. Potrafi wybrać model zagospodarowania danego akwenu (z dominacją połowów gospodarczych, wędkarskich lub model mieszany) i sporządzić fachowy operat rybacki. Ma pogłębioną wiedzę na temat ekonomiki przemysłowych metod chowu i eksploatacji ryb z zachowaniem poszanowania prawa wodnego, rybackiego i ochrony środowiska, ze szczególnych uwzględnieniem przepisów prawnych Unii Europejskiej. Posiada poszerzoną znajomość języka obcego, zwłaszcza w zakresie słownictwa fachowego oraz doskonalszą znajomość technik komputerowych, stosowanych w praktyce i nauce rybackiej. Jest wszechstronnie przygotowany do planowania, projektowania i kontroli procesów technologicznych, nadzoru oraz eksploatacji maszyn i urządzeń, wykorzystywanych w gospodarce rybackiej. Potrafi ocenić wpływ rybactwa na środowisko i rozwiązywać problemy gospodarki rybackiej. Zna wszechstronnie funkcje i zakres obowiązków ichtiologa w gospodarstwach rybackich o zróżnicowanym profilu produkcyjnym. Zna podstawy metodologii badań naukowych i jest przygotowany do podjęcia studiów doktoranckich i/lub pracy w jednostkach badawczo-rozwojowych.
    Do uzyskania kwalifikacji studiów II stopnia wymagane są wszystkie poniższe efekty kształcenia.
    Po ukończeniu studiów drugiego stopnia absolwent:
    W KATEGORII WIEDZY
    1. Ma rozszerzoną wiedzę w zakresie planowania i prowadzenia doświadczeń oraz metod statystycznych do opracowywania i interpretacji uzyskanych wyników
    2. Zna terminy, pojęcia w języku obcym nowożytnym w zakresie rybactwa i ochrony środowiska oraz dobiera literaturę związaną ze studiowaną specjalnością
    3. Definiuje strategie marketingowe, zna technologie informacyjne stosowane jako narzędzia w marketingu, zna system, organizację i kontrolę zbytu produktów rybactwa i akwakultury
    4. Ma wiedzę związaną z prawodawstwem i rozwiązaniami w zakresie rybactwa i ochrony środowiska w państwach członkowskich Unii Europejskiej
    5. Charakteryzuje i wskazuje odpowiednie technologie, techniki oraz związane z nimi procedury w chowie i hodowli organizmów wodnych
    6. Ma pogłębioną wiedzę na temat budowy i zastosowania przyrządów pomiarowych, maszyn i urządzeń wykorzystywanych w rybactwie
    7. Charakteryzuje rolę ichtiofauny na obszarach chronionych, metody ochrony i restytucji gatunków ryb, zna zasady planów ochrony ichtiofauny
    8. Wskazuje rolę zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w globalnej strategii ochrony środowiska naturalnego
    9. Zna i rozumie pojęcia i zasady ochrony własności przemysłowej oraz prawa autorskiego, potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
    10. Wskazuje znaczenie i kierunki poszukiwania źródeł finansowania przedsięwzięć w sektorze rybackim
    11. Rozróżnia i dobiera metody z zakresu zarządzania i planowania w działalności rybackiej
    12. Identyfikuje zagrożenia środowiskowe oraz sanitarne wpływające na bezpieczeństwo zdrowotne organizmów wodnych
    13. Zna zasady tworzenia i rozwoju form przedsiębiorczości indywidualnej w sektorze rybackim; dobiera biznes plany, proponuje rozwiązania strategiczne w zakresie zarządzania podmiotami prowadzącymi działalność rybacką
    14. Identyfikuje i opisuje przyczyny degradacji wód powierzchniowych oraz objaśnia wpływ różnych systemów chowu i hodowli organizmów wodnych na jakość środowiska przyrodniczego
    15. Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą procesów i technologii oczyszczania ścieków poprodukcyjnych oraz wykorzystania niekonwencjonalnych źródeł energii w działalności rybackiej
    16. Zna zróżnicowanie i właściwości mikroorganizmów występujących w hodowli organizmów wodnych, ma wiedzę dotyczącą ich wykorzystania do oczyszczania ścieków i zagospodarowania osadów
    17. Zna procesy związane z rozwojem ontogenetycznym organizmów wodnych.
    18. Ma pogłębioną wiedzę odnośnie populacji organizmów w ekosystemach wodnych oraz zna sposoby gospodarowania nimi w warunkach naturalnych i hodowlanych
    19. Posiada wiedzę faktograficzną pozwalającą na proponowanie rozwiązań i przygotowywanie charakterystyk z wykorzystaniem geoinformacji oraz rozpoznawanie i rozwiązywanie problemów przy pomocy technik i technologii SIP
    20. Potrafi dobrać odpowiednie metody i systemy chowu oraz hodowli organizmów wodnych sprzyjające kształtowaniu środowiska przyrodniczego
    21. Ma wiedzę na temat funkcjonowania i zasad urządzania obiektów rekreacyjnych i hobbystycznych związanych ze środowiskiem wodnym, służących poprawie jakości życia człowieka
    22. Ma wiedzę z zakresu nowoczesnych metod oceny bioróżnorodności gatunkowej ekosystemów wodnych
    23. Zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w obiektach prowadzących działalność rybacką
    W KATEGORII UMIEJĘTNOŚCI
    1. Korzysta z dostępnych źródeł i form informacji, w języku polskim i obcym języku nowożytnym, z zachowaniem praw własności intelektualnej w celu rozwiązania konkretnego problemu lub zadania
    2. Prezentuje opracowane materiały, własne stanowisko i poglądy z wykorzystaniem różnych form przekazu; potrafi prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję umożliwiającą wypracowanie wspólnego stanowiska
    3. Posługuje się poszerzoną terminologią i nomenklaturą stosowaną w dyscyplinie rybactwo i naukach pokrewnych
    4. Korzysta umiejętnie z odpowiednich technik i programów komputerowych w zakresie zbierania danych, obliczeń, interpretacji oraz prezentacji wyników
    5. Samodzielnie planuje przebieg doświadczenia z zakresu rybactwa i dziedzin pokrewnych, stosuje właściwe testy i procedury statystyczne do analizy i interpretacji uzyskanych rezultatów
    6. Przeprowadza pogłębioną analizę możliwości produkcyjnych środowiska z uwzględnieniem optymalnych technik, technologii oraz dobrostanu ryb w chowie i hodowli
    7. Planuje działalność przedsiębiorstwa rybackie go uwzględniając istniejące narzędzia informatyczne, aktualną sytuację makroekonomiczną, polityczną i normy prawne odnoszące się do działalności rybackiej, układa biznesplan i strategię marketingową
    8. Potrafi tworzyć i rozwijać różne formy przedsiębiorczości indywidualnej w rybactwie i innych formach działalności mające na celu poprawę jakości życia człowieka
    9. Analizuje i ocenia korzyści oraz zagrożenia płynące z podejmowanych działań mających na celu rozwiązanie zaistniałych problemów w działalności rybackiej; potrafi je analizować i podejmować zrównoważone decyzje
    10. Umiejętnie przygotowuje raporty, wnioski, sprawozdania, pracę magisterską i inne dokumenty w zakresie rybactwa i nauk pokrewnych w formie pisemnej w języku polskim i obcym nowożytnym, dotyczące zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
    11. Posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
    12. Analizuje wybrane zagrożenia biologiczne i abiotyczne w działalności rybackiej, wdraża działania profilaktyczne i ochronne, stosuje zasady współpracy ze służbami inspekcji weterynaryjnej
    13. Planuje chów i hodowlę organizmów wodnych z zastosowaniem optymalnych technik i technologii; analizuje i rozwiązuje problemy zrównoważonej gospodarki rybackiej z uwzględnieniem różnych form ochrony środowiska
    14. Przeprowadza pogłębioną analizę składu pokarmu i zapotrzebowania pokarmowego ryb i organizmów wodnych, rozwiązuje standardowe problemy dotyczące ich żywienia
    15. Wskazuje i ocenia problemy natury inżynierskiej w działalności rybackiej; posiada praktyczną umiejętność ich skutecznych rozwiązań
    16. Stosuje zasady zawarte w kodeksie dobrych praktyk rybackich
    17. Posługuje się jednym ze współczesnych języków obcych na poziomie biegłości B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, z wykorzystaniem specjalistycznego słownictwa z zakresu rybactwa i nauk pokrewnych
    W KATEGORII KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH
    1. Rozumie potrzebę i aktywnie dąży do ciągłego pogłębiania wiedzy
    2. Jest w stanie pracować zespołowo, pełniąc różne funkcje w zakresie wykonywania, wyznaczania i kontroli zadań w działalności rybackiej
    3. Potrafi obiektywnie i merytorycznie wskazywać i wartościować priorytety umożliwiające realizację określonych cel ów i zadań wynikających z działalności rybackiej
    4. Dostrzega oraz trafnie diagnozuje dylematy współczesnego rybactwa oraz wykazuje kreatywność w dążeniu do racjonalnego i prawidłowego ich rozwiązania
    5. Rozumie i zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności społecznej, zawodowej i etycznej związanej z rybactwem i akwakulturą oraz ich wpływem na środowisko i dobrostan ryb
    6. Ma świadomość zagrożeń i/lub potencjalnie negatywnych skutków chowu i hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych dla środowiska naturalnego, jak również zna działania ograniczające ryzyko wynikające z działalności rybackiej
    7. Docenia potrzebę ukierunkowanego dokształcania się, wykazuje aktywność w dążeniu do doskonalenia swoich umiejętności i ciągłego podnoszenia kwalifikacji w zawodzie ichtiologa
    8. Jest otwarty na wszelkie inicjatywy i innowacje technologiczne podnoszące efektywność i opłacalność (rentowność) produkcji rybackiej
    PRAKTYKI
    Program studiów przewiduje realizację praktyki zawodowej w łącznym wymiarze 4 tygodni (160 h).
    Celem praktyk na drugim stopniu kształcenia na kierunku Rybactwo jest poszerzenie i ugruntowanie wiedzy, umiejętności, kompetencji społecznych zdobytych w wybranym zakresie rybactwa, dotyczących: gospodarki rybackiej na wodach otwartych (gospodarstwa jeziorowe, przymorskie), akwakultury ryb zimnolubnych (gospodarstwa pstrągowe), ciepłolubnych (stawy ziemne - karpiowe), tropikalnych (gospodarstwa prowadzące wychów ryb towarowych w obiegach zamkniętych), wylęgarnictwa i larwikultury (ośrodki zarybieniowe) oraz akwarystyki (specjalistyczne hodowle akwarystyczne).
    Praktyki są obligatoryjne i odbywają się zgodnie z planem studiów po 1 semestrze.
    Praktyki zaliczane są na podstawie przedłożonych przez studenta dokumentów: umowy UWM z wybranym podmiotem, dzienniczka praktyk potwierdzonego przez opiekuna praktyk z ramienia pracodawcy i sprawozdania z praktyki.
    Student powinien zaliczyć wszystkie przedmioty zgodnie z obowiązującym planem studiów i programem nauczania (wykłady, ćwiczenia, laboratoria). Wszystkie przedmioty kończą się zaliczeniem lub egzaminem. Student zobowiązany jest do złożenia pracy dyplomowej i zdania egzaminu dyplomowego.
    Dostęp do dalszych studiów: prawo do ubiegania się o stopień naukowy doktora, prawo do ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe
    Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe(o ile to możliwe): Absolwent jest wysokiej klasy fachowcem w zakresie akwakultury i akwarystyki, który potrafi prowadzić działalność produkcyjną, z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, przepisów prawnych w zakresie rybactwa i ochrony środowiska. Absolwent jest w stanie zaplanować, nadzorować i zrealizować produkcję rybacką w warunkach kontrolowanych, jest przygotowany do pełnienia funkcji kierowniczych w specjalistycznych gospodarstwach na wszystkich etapach produkcji. Absolwent znajduje zatrudnienie, jako ichtiolog w gospodarstwach produkcyjnych stawowych, ośrodkach zarybieniowych oraz Polskim Związku Wędkarskim, ale także jako inspektor nadzoru rybackiego w jednostkach administracji państwowej i samorządowej; instytucjach zajmujących się pozyskiwaniem środków z UE oraz placówkach badawczo-rozwojowych. Może prowadzić specjalistyczne hodowle ryb egzotycznych i akwaryjnych, prowadzić handel detaliczny i hurtowy rybami ozdobnymi.

Więcej szczegółów na rekrutacja.uwm.edu.pl

Plan studiów

Semestr 1

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
I - Wymagania ogólne
Język obcy
2
ZAL-O
Ćwiczenia
30
Przedmiot w ramach modułu humanistyczno-społecznego 1
2
ZAL-O
Wykład
30
Przedsiębiorczość
1
ZAL-O
Wykład
15
II - Podstawowe
Doświadczalnictwo i statystyka w badaniach ichtiologicznych
3
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
30
30
III - Kierunkowe
Bioasekuracja w hodowli organizmów wodnych
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
15
Ichtiologia stosowana
2
EGZ
ZAL-O
BRAK
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia terenowe
15
5
10
Zarys akwakultury ryb
2
ZAL
BRAK
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia terenowe
15
5
10
Zarządzanie i planowanie w rybactwie
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
15
IV - Specjalnościowych
Akwakultura zwierząt bezkręgowych
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
30
Akwarystyka słodkowodna
2
ZAL
BRAK
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia laboratoryjne
15
7
8
Choroby bezkręgowców wodnych
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
15
Hodowla ryb w sadzach oświetlonych
2
ZAL
BRAK
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia terenowe
15
5
10
VI - Praktyka
Specjalistyczna praktyka produkcyjna
6
ZAL-O
Praktyki zawodowe
80
VII - Inne
Ergonomia
0,25
ZAL
Wykład
2
Ochrona własności intelektualnej
0,25
ZAL
Wykład
2
Szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
0,5
ZAL
Wykład
4
SUMA
31,0

Semestr 2

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
I - Wymagania ogólne
Przedmiot w ramach modułu humanistyczno-społecznego 2
2
ZAL-O
Wykład
30
III - Kierunkowe
Marketing i technologia informacyjna
3
EGZ
BRAK
BRAK
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia komputerowe
15
0
15
15
Polityka UE w rybactwie i ochronie środowiska
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
15
IV - Specjalnościowych
Akwakultura ryb ciepłolubnych i tropikalnych
2,5
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
30
Akwakultura ryb morskich
2,5
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
30
Akwakultura ryb zimnolubnych
2,5
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia komputerowe
15
30
Akwarystyka morska
2
ZAL-O
ZAL
BRAK
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
8
15
7
Larwikultura
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
15
Moduł techniczno-inżynierski
6
ZAL
ZAL-O
BRAK
BRAK
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
Ćwiczenia terenowe
Ćwiczenia komputerowe
45
25
5
15
Seminaria dyplomowe 1
2
ZAL-O
Ćwiczenia audytoryjne
30
Wpływ akwakultury na środowisko
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
15
15
VII - Inne
Etykieta
0,5
ZAL
Wykład
4
SUMA
29,0

Semestr 3

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
IV - Specjalnościowych
Moduł językowy
2
ZAL-O
Ćwiczenia
30
Moduł ochrony środowiska
4
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia audytoryjne
30
30
Moduł rekreacyjno-hobbystyczny
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
15
Praca magisterska
20
ZAL-O
Ćwiczenia audytoryjne
200
Seminaria dyplomowe 2
2
ZAL-O
Ćwiczenia audytoryjne
30
SUMA
30,0