Rośliny przyprawowe

Spice plant

2021L

Kod przedmiotu2018S1-ROSLIPRZ
Punkty ECTS 1
Typ zajęć Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład
Przedmioty wprowadzającebrak
Wymagania wstępnebrak
Opis ćwiczeńCharakterystyka roślin przyprawowych, których częścią jadalną jest ziele, liście, nasiona oraz owoc, kłącze lub korzenie i ich znaczenie lecznicze.Charakterystyka najbardziej znanych egzotycznych roślin przyprawowych. Wykorzystanie roślin przyprawowych w życiu codziennym. Zastosowanie roślin przyprawowych w gospodarstwie domowym
Opis wykładówWiadomości wprowadzające: Definicja przypraw. Historia i ich użytkowanie. Produkcja i tendencje rozwoju w Polsce i w Europie. Znaczenie przypraw w poprawianiu walorów smakowych potraw i w przemyśle spożywczym. Zastosowanie roślin leczniczych i przyprawowych w hortiterapii. Charakterystyka surowców przyprawowych: ziele, liście, cebule, pąki kwiatowe, nasiona, owoce, korzenie i kłącza. Zawartość w nich substancji czynnych: olejki eteryczne, glikozydy, alkaloidy, gorycze, śluzy, garbniki, żywice, kwasy organiczne, fitoncydy. Podstawowe wiadomości dotyczące wymagań klimatycznych i glebowych oraz następstwa roślin, uprawy gleby i żywienia. Rozmnażanie wegetatywne i generatywne.Produkcja rozsady, siew i sadzenie roślin przyprawowych. Zabiegi pielęgnacyjne. Zbiór.
Cel kształceniaPoznanie właściwości biologicznych i metod uprawy podstawowych gatunków roślin przyprawowych. Rozpoznawanie i możliwość wykorzystania ich w życiu codziennym oraz propagowanie alternatywnych gatunków w uprawie roślin ogrodniczych i docenienie ich walorów smakowych
Literatura podstawowa1) KOŁODZIEJ B., 1) Kołodziej B., 2010r., "Uprawa ziół. Poradnik plantatora ziół", wyd. PWRiL, Warszawa, 2) , 2001r., "Rośliny przyprawowe", wyd. UWM, Olsztyn., PWRIL POZNAŃ, 2010 2) Martyniak-Przybyszewska B., ROŚLINY PRZYPRAWOWE, UWM, 2001 3) SZEMPLIŃSKI W., ROŚLINY ZIELARSKIE, UWM, 2018
Literatura uzupełniająca
Uwagiprzedmiot prowadzony w małych grupach