Uprawa roślin zielarskich w polu

Field-Grown Herbaceous Plants

2019L

Kod przedmiotu2018S1-URZP
Punkty ECTS 3
Typ zajęć Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład
Przedmioty wprowadzającebrak
Wymagania wstępnebrak
Opis ćwiczeńBiologia, szczegółowa uprawa i zastosowanie wybranych gatunków roślin zielarskich.
Opis wykładówGospodarcze znaczenie roślin zielarskich. Uwarunkowania klimatyczne uprawy roślin zielarskich w Polsce. Czynniki wpływające na plonowanie i jakość surowca zielarskiego. Zasady uprawy roślin zielarskich. Zbiór, suszenie i przechowywanie surowców zielarskich. Uprawa roślin zielarskich na świeży surowiec.
Cel kształceniaZapoznanie studentów z zasadami uprawy ważnych w dietetyce i przemyśle kosmetycznym gatunków roślin zielarskich.
Literatura podstawowa1) Kołodziej B. , Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów. , PWRiL Poznań, 2010 2) Osińska E., Rosłon W. , Zioła. Uprawa i zastosowanie. , Wyd. Hortpress, 2016 3) Jasińska Z., Kotecki A. , Szczegółowa uprawa roślin t. II. , Wyd. AR Wrocław, 2003 4) Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe., WSiP Warszawa, 1992
Literatura uzupełniająca
Uwagi