Warzywnictwo II

Vegetable growing II

2021Z

Kod przedmiotu2018S1-WARZYWII
Punkty ECTS 3
Typ zajęć Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład
Przedmioty wprowadzającebrak
Wymagania wstępneWarzywnictwo I
Opis ćwiczeńUprawa warzyw dyniowatych (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, polowa uprawa ogórka, dyni olbrzymiej i dyni zwyczajnej). Uprawa warzyw strączkowych (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, uprawa grochu, fasoli, bobu). Uprawa warzyw liściowych (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, uprawa sałaty, szpinaku zwyczajnego i selera liściowego). Uprawa warzyw rzepowatych (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, uprawa rzodkiewki, rzodkwi, rzepy i brukwi). Uprawa warzyw wieloletnich (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, uprawa szparaga, rabarbaru, chrzanu i szczawiu). Uprawa warzyw różnych (systematyka, ogólna charakterystyka grupy, uprawa kukurydzy cukrowej, karczocha, karda, fenkułu).
Opis wykładówProdukcja warzyw w pomieszczeniach. Konstrukcja pomieszczeń i wyposażenie techniczne. Sterowanie czynnikami klimatycznymi w szklarniach i tunelach. Metody uprawy. Zabiegi pielęgnacyjne, zbiory, traktowanie posprzętne, składowanie. Dojrzewanie i zbiór warzyw, pora zbioru i techniki zbioru. Przygotowanie warzyw do obrotu. Jakość warzyw i normy przedmiotowe
Cel kształceniaStudent pozna kompleksowe technologie produkcji poszczególnych gatunków warzyw w uprawie polowej i w pomieszczeniach. Wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznego zastosowania pozwalającego wykorzystać w prowadzeniu gospodarstwa ogrodniczego.
Literatura podstawowa
Literatura uzupełniająca
Uwagiprzedmiot prowadzony w małych grupach