Towaroznawstwo - studia pierwszego stopnia-inżynierskie stacjonarne

Wydział Nauki o Żywności

Czas trwania

Uzyskiwany dyplom

3,5-letnie (7 semestrów)

Inżynier kierunek Towaroznawstwo

Oferta rekrutacyjna

    Warunki przyjęcia na studia: Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia jest posiadanie świadectwa dojrzałości. Kryterium kwalifikacji to: 1) Konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości z pośród przedmiotów: język obcy nowożytny (do wyboru przez kandydata) ; język polski; chemia; fizyka i astronomia; biologia; matematyka; geografia. lub 2) Konkurs (ranking) średniej ocen uzyskanych z przedmiotów na egzaminie dojrzałości występujących na świadectwie dojrzałości z przedmiotów: biologia (w przypadku niewystępowania na świadectwie dojrzałości oceny z przedmiotu „biologia”, do obliczania średniej uwzględnia się ocenę z przedmiotu przystającego do dziedziny nauk biologicznych i posiadający status obligatoryjnego) lub chemia; fizyka (lub fizyka z astronomią) lub matematyka lub geografia; język polski lub język obcy nowożytny (do wyboru przez kandydata).
    Wymagania programowe: Efekty kształcenia zostały określone w Uchwale nr 916 Senatu Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie z dnia 27 kwietnia 2012 r., z późn. zm., w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia na kierunkach prowadzonych w Uniwersytecie.
    Studia pierwszego stopnia inżynierskie na kierunku towaroznawstwo trwają 3,5 roku (7 semestrów). Liczba punktów ECTS wynosi 210.
    KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
    Absolwenta cechuje go uniwersalność i różnorodność posiadanej wiedzy, umiejętności oraz kompetencji społecznych. Posiada wiedzę o charakterze typowo praktyczno - aplikacyjnym. Posiada niezbędną wiedzę i umiejętności do zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów społecznych, przyrodniczych oraz ekonomicznych zachodzących w poszczególnych fazach cyklu życia towarów, oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko, zarządzania jakością, zasadach funkcjonowania europejskiego i krajowego prawa żywnościowego oraz systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności, o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości, zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, a także potrafią: prawidłowo wykorzystać i ocenić przydatność rutynowych metod, technik, narzędzi i materiałów do rozwiązywania zadań inżynierskich; ocenić autentyczność produktu lub wykryć jego zafałszowanie (na podstawie) za pomocą właściwości fizyko-chemicznych, zaprojektować wyrób, system lub proces produkcji żywności i artykułów przemysłowych, właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów społecznych i zjawisk przyrodniczych oraz wykorzystać zdobytą widzę do rozstrzygania dylematów w pracy zawodowej. Uzyskiwane kompetencje społeczne umożliwiają absolwentom w pracy zawodowej: aktywnie uczestniczyć w pracy grupowej oraz kierować zespołami ludzkimi, myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, określać priorytety służące realizacji określonego zadania, radzić sobie w rozstrzyganiu dylematów oraz ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Wykształcenie ogólne i podstawowe pozwala na praktyczne wykorzystanie umiejętności i kompetencji inżynierskich, m.in. w zakresie: matematycznego opisu zjawisk fizycznych i procesów chemicznych, rozumienia zjawisk i procesów biochemicznych oraz przemian mikrobiologicznych występujących w życiu codziennym, doboru materiałów do zastosowań technicznych, czytania rysunków i schematów maszyn, urządzeń, układów technicznych i technologicznych oraz przygotowania opisu ich budowy i zasady działania, a także identyfikacji i oceny zastosowanych surowców i produktów, analizy porównawczej produktów przemysłowych i żywności, statystycznego opisu danych doświadczalnych; doboru rodzaju i materiału opakowania do ochrony produktów; określenia metod i warunków przechowywania i składowania towarów, rozumienia istoty zagrożeń środowiskowych.
    Do uzyskania kwalifikacji studiów I stopnia wymagane są wszystkie poniższe efekty kształcenia:
    WIEDZA:
    • Ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, nauk przyrodniczych i obszaru inżynierskiego realizowanych w ramach kierunku towaroznawstwo, niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów społecznych i przyrodniczych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach z innymi naukami
    • Rozumie podstawowe zjawiska i procesy zachodzące w poszczególnych fazach cyklu życia towarów
    • Ma podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych w szczególności ich istotnych elementach oraz relacjach między nimi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
    • Formułuje uwarunkowania procesów gospodarczych, charakteryzuje różne modele rynku i objaśnia ich funkcjonowanie
    • Zna i rozumie zasady funkcjonowania europejskiego i krajowego prawa żywnościowego oraz systemu zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności
    • Opisuje rynek żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, artykułów przemysłowych i masowych oraz sposoby ich pozyskiwania
    • Zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla kierunku towaroznawstwo oraz zna rządzące nimi prawidłowości
    • Ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania oraz wpływu aktywności fizycznej na jego zdrowie
    • Zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych właściwe dla kierunku towaroznawstwo oraz zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich związanych z reprezentowaną dyscypliną inżynierską
    • Ma wiedzę ogólną z zakresu matematyki, fizyki, chemii, biochemii, mikrobiologii, statystyki, informatyki i innych obszarów związanych z kierunkiem towaroznawstwo niezbędną dla rozumienia i interpretowania podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych oraz do formułowania i rozwiązywania prostych zadań z zakresu towaroznawstwa
    • Ma podstawową wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku towaroznawstwo i stosowanych w nich innowacyjnych metodach badawczych
    • Posiada wiedzę na temat podstawowych zasady bezpieczeństwa, higieny pracy oraz ergonomii
    • Ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizatorskich, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościami oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobie działania
    • Ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach zmian oraz o ewolucji poglądów na temat struktur i instytucji społecznych
    • Zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
    • Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku
    UMIEJĘTNOŚCI
    • Potrafi prawidłowo wykorzystywać metody i urządzenia oraz pozyskiwać dane do analizowania procesów i zjawisk zachodzących w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku towaroznawstwo
    • Potrafi samodzielnie pozyskiwać i wykorzystywać podstawową wiedzę teoretyczną do analizowania konkretnych procesów i zjawisk, wykorzystując dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku towaroznawstwo
    • Opracowuje wyniki analiz, podstawowe miary statystyczne, tworzenie tabel, wykresów oraz potrafi interpretować uzyskane wyniki badań, formułuje wnioski z doświadczeń
    • Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin, właściwych dla kierunku towaroznawstwo
    • Potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne właściwe dla kierunku towaroznawstwo i widzieć ich aspekty systemowe i pozatechniczne
    • Potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne m.in. prawne i ekonomiczne z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin, właściwych dla kierunku towaroznawstwo
    • Prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regulacjami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku towaroznawstwo
    • Przeprowadza obserwacje i wykonuje w terenie oraz laboratorium proste pomiary właściwe dla kierunku towaroznawstwo
    • Wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej oraz analizuje proponowane rozwiązania
    • Posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych i przyrodniczych oraz umiejętność aktywnego i bezpiecznego organizowania czasu
    • Posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku towaroznawstwo, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
    • Posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla kierunku towaroznawstwo, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
    • Posługuje się językiem obcym w stopniu wystarczającym do czytania i rozumienia tekstów z zakresu towaroznawstwa oraz dziedzin i dyscyplin pokrewnych
    KOMPETENCJE SPOŁECZNE:
    • Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
    • Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role, ma świadomość odpowiedzialności za pracę i bezpieczeństwo własne i zespołu
    • Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu, w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
    • Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
    • Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej, karnej i etycznej odpowiedzialności związanej z wykonywaniem zawodu
    • Potrafi doskonalić i uzupełniać nabytą wiedzę i umiejętności
    • Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
    PRAKTYKI
    W okresie studiów odbywane są praktyki w łącznym wymiarze 4 tygodni.
    Student powinien zaliczyć wszystkie przedmioty zgodnie z obowiązującym planem studiów i programem nauczania (wykłady, ćwiczenia, seminaria). Wszystkie przedmioty kończą się zaliczeniem lub egzaminem. Student zobowiązany jest do złożenia pracy dyplomowej i zdania egzaminu dyplomowego.
    Dostęp do dalszych studiów: prawo do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia, prawo do ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe
    Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe(o ile to możliwe): brak opisu!!!

Więcej szczegółów na rekrutacja.uwm.edu.pl

Plan studiów

Semestr 1

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
SUMA
0

Semestr 2

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
SUMA
0

Semestr 3

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
SUMA
0

Semestr 4

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
SUMA
0

Semestr 5

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
I - Wymagania ogólne
Język obcy IV
2
EGZ
Ćwiczenia
30
III - Kierunkowe
Autentyczność produktów konsumpcyjnych i zafałszowania
2
Ogólna technologia żywności
6
Podstawy marketingu
2
Przechowalnictwo i magazynowanie towarów
2
Towaroznawstwo artykułów pochodzenia roślinnego
6
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
30
30
Ekonomika handlu zagranicznego
2
Giełdy towarowe
2
Logistyka w obrocie towarów
2
Transport i spedycja
2
Zachowania konsumentów na rynku
2
SUMA
30,0

Semestr 6

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
III - Kierunkowe
Akredytacja, certyfikacja i audyt jakości
3
Bezpieczeństwo produktów w produkcji i obrocie
2
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
4
Towaroznawstwo artykułów przemysłowych
4
Towaroznawstwo handlowo-celne
3
Badania rynkowe i marketingowe
2
Europejska integracja gospodarcza
2
Organizacja i technika handlu
2
Seminarium specjalnościowe
2
VI - Praktyka
Praktyka zawodowa
6
SUMA
30,0

Semestr 7

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
III - Kierunkowe
Projektowanie nowych technologii i wyrobów
3
Towaroznawstwo produktów masowych
3
Prawo gospodarcze
3
Rynki towarowe
2
Seminarium dyplomowe
2
Ubezpieczenia i reasekuracja gospodarcza
2
VII - Inne
Praca inżynierska
15
SUMA
30,0