Bioinżynieria produkcji żywności - studia pierwszego stopnia-inżynierskie stacjonarne
Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Czas trwania |
Uzyskiwany dyplom |
3,5-letnie (7 semestrów) |
Inżynier kierunek Bioinżynieria Produkcji Żywności |
Oferta rekrutacyjna
|
|
|
|
Więcej szczegółów na rekrutacja.uwm.edu.pl
Plan studiów
Semestr 1
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Etykieta
|
|
ZAL
|
Wykład
|
|
Język obcy I
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
|
|
ZAL
|
Wykład
|
|
Technologia informacyjna
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia komputerowe
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Botanika i fizjologia roślin
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
10 |
Chemia ogólna
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
Ekonomia
|
|
ZAL-O
|
Wykład
|
|
Fizyka
|
|
ZAL-O
ZAL-O |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
Matematyka
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Ochrona środowiska
|
|
ZAL-O
|
Wykład
|
|
Zoologia
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
III - Kierunkowe | ||||
Genetyka zwierząt i metody hodowlane
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
SUMA |
|
Semestr 2
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Język obcy II
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Przedmiot ogólnouczelniany
|
|
ZAL-O
|
Wykład
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Biochemia ogólna z elementami chemii organicznej
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
30 |
Ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych i podstawy marketingu
|
|
ZAL
ZAL-O |
Wykład
Ćwiczenia |
15 |
Fizjologia z elementami anatomii zwierząt
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Organizacja i zarządzanie
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Statystyka - metody ilościowe
|
|
ZAL-O
ZAL-O |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
III - Kierunkowe | ||||
Moduł wydziałowy I
|
|
|
||
Podstawy żywienia człowieka
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Produkcja roślinna
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
SUMA |
|
Semestr 3
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Ergonomia
|
|
|
||
Język obcy III
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Ochrona własności intelektualnej
|
|
|
||
Podstawy przedsiębiorczości
|
|
|
||
Szkolenie dotyczące ochrony zwierząt
|
|
|
||
II - Podstawowe |
|
|||
Biochemia żywności
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
Mikrobiologia żywności
|
|
|
||
Systemy zarządzania jakością
|
|
|
||
III - Kierunkowe | ||||
Analiza sensoryczna i instrumentalna surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
Inżynieria procesowa
|
|
|
||
Moduł wydziałowy II
|
|
|
||
Profilaktyka zootechniczna i dobrostan zwierząt
|
|
|
||
Towaroznawstwo surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
|
|
|
||
SUMA |
|
Semestr 4
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Informacja patentowa
|
|
ZAL
|
Wykład
|
|
Język obcy IV
|
|
EGZ
|
Ćwiczenia
|
|
Wychowanie fizyczne
|
|
ZAL-O
|
Wychowanie fizyczne
|
|
III - Kierunkowe | ||||
Chemia żywności
|
|
ZAL-O
|
Wykład
|
|
Chów i hodowla zwierząt I
|
|
|
||
Higiena i toksykologia żywności
|
|
|
||
Inżynieria żywności
|
|
|
||
Moduł wydziałowy III
|
|
|
||
Ogólna technologia żywności
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
30 |
Projektowanie nowych wyrobów
|
|
|
||
SUMA |
|
Semestr 5
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
III - Kierunkowe | ||||
Chów i hodowla zwierząt II
|
|
|
||
Moduł wydziałowy III
|
|
|
||
IV - Specjalnościowe/Związane z zakresem kształcenia | ||||
Konserwacja i przechowalnictwo produktów żywnościowych
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Moduł I KJ
|
|
|
||
Moduł II KJ
|
|
|
||
Pakowanie i znakowanie produktów żywnościowych
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Systemy produkcji surowców roślinnych
|
|
|
||
Systemy produkcji surowców zwierzęcych I
|
|
|
||
SUMA |
|
Semestr 6
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
III - Kierunkowe | ||||
Pracownia szkolenia zawodowego
|
|
|
||
IV - Specjalnościowe/Związane z zakresem kształcenia | ||||
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
|
|
|
||
Moduł I KJ
|
|
|
||
Moduł II KJ
|
|
|
||
Ocena jakości produktów żywnościowych
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
10 |
Systemy produkcji surowców zwierzęcych II
|
|
|
||
Towaroznawstwo produktów roślinnych
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Wykład |
15 |
VI - Praktyka | ||||
Praktyka
|
|
|
||
SUMA |
|
Semestr 7
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
III - Kierunkowe | ||||
Projektowanie technologiczne
|
|
|
||
IV - Specjalnościowe/Związane z zakresem kształcenia | ||||
Praca dyplomowa-inżynierska
|
|
|
||
Seminaria inżynierskie
|
|
|
||
Standaryzacja i certyfikacja surowców oraz produktów żywnościowych
|
|
|
||
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Żywność funkcjonalna i genetycznie modyfikowana
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
SUMA |
|