Dietetyka - studia pierwszego stopnia - licencjackie stacjonarne
Wydział Nauk o Zdrowiu
Czas trwania |
Uzyskiwany dyplom |
3-lata (6 semestrów) |
Licencjat kierunek Dietetyka |
Oferta rekrutacyjna
|
|
|
|
Więcej szczegółów na rekrutacja.uwm.edu.pl
Plan studiów
Semestr 1
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Język obcy I
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Technologie informacyjne
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Anatomia człowieka
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
20 20 |
Chemia żywności
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Fizjologia człowieka
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Parazytologia
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Psychologia ogólna
|
|
ZAL-O
ZAL-O ZAL |
Seminarium
Ćwiczenia Wykład |
20 30 |
III - Kierunkowe | ||||
Organizacja pracy
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
SUMA |
|
Semestr 2
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Język obcy II
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Wychowanie fizyczne
|
|
ZAL-O
|
Wychowanie fizyczne
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Biochemia ogólna i żywności
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Seminarium
Ćwiczenia Wykład |
40 35 |
Genetyka
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Pierwsza pomoc
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
20 |
III - Kierunkowe | ||||
Blok 1- przedmiot kształcenia podstawowego
|
|
|
||
Podstawy towaroznawstwa żywności
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Seminarium
Ćwiczenia Wykład |
20 30 |
Podstawy żywienia człowieka
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Praktyka w domu opieki społecznej
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
Wstępna praktyka w szpitalu po 1 roku
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
VII - Inne | ||||
Etykieta
|
|
|
||
Szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
|
|
ZAL
|
Wykład
|
|
SUMA |
|
Semestr 3
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Język obcy III
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Wychowanie fizyczne
|
|
ZAL-O
|
Wychowanie fizyczne
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Mikrobiologia ogólna i żywności
|
|
ZAL-O
ZAL-O ZAL |
Ćwiczenia laboratoryjne
Seminarium Wykład |
20 20 |
III - Kierunkowe | ||||
Analiza i ocena jakości żywności
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Blok 2- przedmiot kształcenia podstawowego
|
|
|
||
Ekonomika w ochronie zdrowia
|
|
ZAL-O
ZAL |
Seminarium
Wykład |
20 |
Ogólna technologia żywności
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
15 |
Podstawy technologii gastronomicznej
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 30 |
Profilaktyka żywieniowa
|
|
EGZ
ZAL-O |
Wykład
Ćwiczenia |
30 |
Żywienie człowieka
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
SUMA |
|
Semestr 4
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
I - Wymagania ogólne |
|
|||
Język obcy IV
|
|
EGZ
|
Ćwiczenia
|
|
II - Podstawowe |
|
|||
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością
|
|
ZAL-O
EGZ |
Seminarium
Wykład |
15 |
III - Kierunkowe | ||||
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
|
|
ZAL-O
ZAL-O ZAL |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 30 |
Kliniczny zarys chorób (choroby wewnętrzne) cz. 1
|
|
ZAL-O
ZAL-O ZAL |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 20 |
Podstawy dietetyki
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Egzamin |
30 |
Technologia produkcji potraw dietetycznych
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 30 |
VI - Praktyka | ||||
Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu po II roku
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
Praktyka w szpitalu dla dorosłych
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
VII - Inne | ||||
Ergonomia
|
|
ZAL
|
Wykład
|
|
Ochrona własności intelektualnej
|
|
|
||
SUMA |
|
Semestr 5
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
II - Podstawowe |
|
|||
Etyka
|
|
|
||
III - Kierunkowe | ||||
Blok 3- przedmiot kształcenia kierunkowego
|
|
|
||
Blok 4- przedmiot kształcenia kierunkowego
|
|
|
||
Choroby wieku dziecięcego
|
|
ZAL-O
ZAL ZAL-O |
Seminarium
Wykład Ćwiczenia |
15 10 |
Diagnostyka laboratoryjna
|
|
|
||
Dietetyka pediatryczna
|
|
ZAL-O
EGZ |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
Metodologia oceny sposobu żywienia
|
|
ZAL-O
ZAL-O |
Ćwiczenia komputerowe
Wykład |
20 |
Poradnictwo dietetyczne
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 20 |
Seminarium dyplomowe
|
|
ZAL
ZAL-O |
Seminarium
Wykład |
5 |
VI - Praktyka | ||||
Praktyka w szpitalu dziecięcym
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
Praktyka z technologii potraw
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
SUMA |
|
Semestr 6
PRZEDMIOT |
|
TYP ZALICZENIA | ZAJĘCIA | |
---|---|---|---|---|
III - Kierunkowe | ||||
Alergie pokarmowe i skórne z uwzględnieniem podstaw immunologii
|
|
|
||
Choroby z interwencją chirurgiczną
|
|
|
||
Edukacja żywieniowa
|
|
ZAL-O
ZAL-O ZAL |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 20 |
Egzamin dyplomowy i obrona pracy dyplomowej
|
|
|
||
Kliniczny zarys chorób (choroby wewnętrzne) cz. 2
|
|
ZAL-O
ZAL-O EGZ |
Ćwiczenia
Seminarium Wykład |
10 10 |
Onkologia
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
10 |
Pracownia dyplomowa
|
|
ZAL-O
|
Ćwiczenia
|
|
Prawo w ochronie zdrowia
|
|
|
||
Żywienie krytycznie chorych
|
|
ZAL-O
ZAL |
Ćwiczenia
Wykład |
30 |
VI - Praktyka | ||||
Praktyka w poradniach gastroenterologicznych i chorób metabolicznych
|
|
ZAL-O
|
Praktyki
|
|
SUMA |
|