Dziedzictwo kulinarne

Culinary Heritage

2021L

Kod przedmiotu1858S1-DZKULI
Punkty ECTS 2,5
Typ zajęć Ćwiczenia audytoryjne
Wykład
Przedmioty wprowadzająceŻywienie człowieka, Technologie żywności
Wymagania wstępnepodstawowy zakres wiedzy z podstaw żywienia człowieka oraz technologii przetwórstwa
Opis ćwiczeńTradycja, pochodzenie oraz historia wybranych produktów regionalnych w Polsce. Systemy jakości żywności tradycyjnej i regionalnej. Jakość zdrowotna produktów tradycyjnych i regionalnych. Rozwój produkcji tradycyjnej żywności w oparciu o lokalne surowce z wykorzystaniem tradycyjnych metod. Lokalne produkty żywnościowe jako element rozwoju turystyki regionów Polski. Polskie i europejskie szlaki kulinarne.
Opis wykładówSpecyfika polskiej kuchni tradycyjnej- najważniejsze polskie produkty spożywcze. Kuchnia i kultura stołu podstawą rozwoju cywilizacyjnego i życia społeczeństwa. Dziedzictwo kulinarne elementem atrakcyjności turystycznej i jeden z przejawów tożsamości narodowej. Szlaki kulinarne, muzea jako innowacja regionalnej oferty turystycznej.
Cel kształceniaZapoznanie studentów z z ochroną i systemami jakości żywności tradycyjnej. Przekazanie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych . Zapoznanie studentów z polskimi i europejskimi szlakami kulinarnymi.
Literatura podstawowa1) Gasik D., Polskie kuchnie regionalne, wyd. Rocznik Dyadktyczny WSTH Warszawa, 2005 2) Gąsiorowski M., O produktach tradycyjnych i regionalnych - możliwości a polskie realia, wyd. Fundacja Fundusz Współpracy Warszawa, 2005 3) Lis H., Lis P., Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, wyd. Nasza Księgarnia, 2015 4) Ogrodowska B., Tradycje polskiego stołu, wyd. Sporti turystyka Muza SA warszawa, 2010 5) Palich P., Kuchnia -element dziedzictwa kulturowego jako produkt turystyczny. W kuchni i za stołem, wyd. Arche, 2003
Literatura uzupełniająca1) Adamczewski P., wyd. wyd. Videograf II Katowice, Tańce wokół stołu czyli polskie tradycje kulinarne, 2010r., tom 2) Jankowska-Buttitta ., wyd. wyd. Jaworowy Dwór, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, 2007r., tom 3) Lemnis M. Vitry H., wyd. wyd. Interpress, W staropolskiej Kuchni i przy polskim stole, 1985r., tom 4) Ostojski T, Wolski R., wyd. wyd. BAOBAB Retman, Smak Mazur, 2006r., tom 5) Szymanderska H., wyd. wyd. Świat Książki, Polskie tradycje świateczne, 2003r., tom
Uwagibrak