Cukiernictwo we współczesnej gastronomii

2022Z

Kod przedmiotu61S2-CWG
Punkty ECTS 2
Typ zajęć Ćwiczenia laboratoryjne
Przedmioty wprowadzająceTechnologia ciast i deserów, Technologia czekolady i karmelu
Wymagania wstępnePodstawy technologii gastronomicznej
Opis ćwiczeń1. Nowoczesne polewy w cukiernictwie 2. Monoporcje - ciastka na bazie musów czekoladowych 3. Beza - wykorzystanie w cukiernictwie 4. Ciasto parzone w nowoczesnym wydaniu 5. Ciastka bankietowe – taradycyjne, mini desery, petifurki 6. Torty i ciastka sztukowe – podążamy za trendami
Opis wykładówBrak
Cel kształceniaPrzekazanie wiedzy na temat nowoczesnych technik stosowanych w cukiernictwie. Znajomość najnowszych trendów w cukiernictwie i umiejętne ich wykorzystanie. Zastosowanie nowych surowców i produktów np. różowa czekolada w technologii cukierniczej. Nabycie umiejętności serwowania, dekorowania oraz przygotowania tradycyjnych deserów w sposób współczesny. Rozwijanie umiejętności organizacji pracy własnej i samego stanowiska pracy. Dbałość o higienę i bezpieczeństwo zdrowotne wyrobów cukierniczych. Bycie kreatywnym, odpowiedzialnym i świadomym odpowiedzialności za zdrowie człowieka.
Literatura podstawowa1) Roman Bartel, Anna Ochnio-Brudzyńska, Janina Pałęcka-Sobańska, Barbara Walicka, Anna Bieńka, Desery Świata, str. 146-183, Książkowe Twój Styl, 2003 2) Małgorzata Konarzewska,, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, str. 81-146,, REA, 2012 3) Deschamps Bernard, Deschaintre Jean-Claude, Ciastkarstwo. Podręcznik do nauki zawodu cukiernik, str. 207-214, Rea, 2003
Literatura uzupełniająca1) Martyna Widera, Igor Zaritskiy, Maciej Rosiński,, Beza – lekkość piórka na wagę złota, grudzień, , Mist Mistrz Branży. Nowoczesny prz branży. Nowoczesny poradnik dla piekarzy, cukierników i lodziarzy, 2020 2) Justyna Stefańska, Monoporcje – kwintesencja współczesnego cukiernictwa, rozkosz dla oczu i podniebienia, czerwiec , Mistrz Branży. Nowoczesny poradnik dla piekarzy, cukierników i lodziarzy. , 2019 3) Wojciech Rzepecki., Najpopularniejsze polewy w cukiernictwie, , Mistrz Branży. Nowoczesny poradnik dla piekarzy, cukierników i lodziarzy, 2017
Uwagi