Mikrobiologia - studia drugiego stopnia - magisterskie stacjonarne

Wydział Biologii i Biotechnologii

Czas trwania

Uzyskiwany dyplom

2-lata (4 semestry)

Magister kierunek Mikrobiologia

Oferta rekrutacyjna

    Warunki przyjęcia na studia: Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia jest posiadanie świadectwa dojrzałości, dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia na tym samym lub innym kierunku studiów. Kryterium kwalifikacji to ranking ostatecznego wyniku studiów pierwszego stopnia lub jednolitych magisterskich bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonego limitu miejsc.
    Wymagania programowe: Efekty kształcenia zostały określone w Uchwale nr 916 Senatu Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie z dnia 27 kwietnia 2012 r., z późn. zm., w sprawie określenia efektów kształcenia dla poziomów i profili kształcenia na kierunkach prowadzonych w Uniwersytecie.
    Studia drugiego stopnia na kierunku Mikrobiologia trwają 2 lata (4 semestry, 1 semestr – 15 tygodni) i mają profil ogólnoakademicki. Kierunek mieści się w obszarze kształcenia z zakresu nauk przyrodniczych. Student realizuje łącznie 1446 godzin dydaktycznych wymagających bezpośredniego udziału nauczyciela akademickiego oraz 160 godzin praktyk. Liczba uzyskanych punktów ECTS wynosi 120.
    KWALIFIKACJE ABSOLWENTA
    Absolwent drugiego stopnia studiów kierunku Mikrobiologia uzyskuje tytuł magistra. Posiada rozszerzoną wiedzę dotyczącą różnorodności taksonomicznej, morfologicznej, fizjologicznej i bioekologicznej wszystkich grup drobnoustrojów oraz makroorganizmów, opartą na podstawach nauk przyrodniczych i technicznych. Znajomość budowy oraz wymagań środowiskowych mikro- i makroorganizmów umożliwia mu dobór zawansowanych technik laboratoryjnych ze szczególnym uwzględnieniem technik mikrobiologicznych i immunologicznych: klasycznych i molekularnych. Rozumie znaczenie mikrobiologii i jej zastosowań. Jest przygotowany do posługiwania się nowoczesną aparaturą diagnostyczną i badawczą oraz do pracy z materiałem biologicznym w laboratoriach diagnostycznych służby zdrowia, służb weterynaryjnych, laboratoriach przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego, placówkach ochrony przyrody i środowiska oraz w laboratoriach badawczych. Biegle posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu mikrobiologii. Zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystuje w pracy zawodowej z zachowaniem zasad prawnych i etycznych. Posiada umiejętność rozwiązywania złożonych problemów zawodowych, gromadzenia, przetwarzania oraz pisemnego i ustnego przekazywania specjalistycznych informacji. Potrafi współpracować w interdyscyplinarnym zespole specjalistów. Rozumie potrzebę kształcenia ustawicznego. Potrafi inicjować i organizować proces kształcenia innych osób. Jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej lub studiów trzeciego stopnia.
    Do uzyskania kwalifikacji drugiego stopnia wymagane są wszystkie poniższe efekty kształcenia.
    W zakresie wiedzy:
    1. Rozumie złożone związki między środowiskiem a organizmami żywymi i czynnikami żywymi
    2. Rozumie i konsekwentnie stosuje zasady metodologii pracy doświadczalnej
    3. Interpretuje statystyczny opis złożonych zagadnień mikrobiologicznych
    4. Zna ograniczenia stosowania narzędzi statystycznych do opisu złożonych zagadnień biologicznych
    5. Zna szczegółowe zagadnienia z wybranych działów mikrobiologii, oparte na pogłębionej wiedzy z biofizyki lub biochemii, bioinformatyki, geochemii, biogeografii, biogeochemii czy geofizyki
    6. Rozumie złożone zjawiska i procesy fizyczne w przyrodzie i ich związek z funkcjonowaniem organizmów żywych i cząstek żywych
    7. Rozumie molekularny opis złożonych procesów mikrobiologicznych
    8. Ma wiedzę w zakresie aktualnych problemów z zakresu mikrobiologii i jej powiązań interdyscyplinarnych
    9. Rozumie aktualne i przyszłościowe znaczenie mikrobiologii i jej zastosowań (mikrobiologia żywności, środowiska, medyczna, inżynieria genetyczna mikroskopia)
    10. Rozumie uwarunkowania bioróżnorodności
    11. Rozumie złożone mechanizmy procesów życiowych organizmów oraz zna nowe koncepcje tłumaczenia ich regulacji
    12. Zna i rozumie teorie aktualnie dyskutowane w wybranych dyscyplinach mikrobiologicznych
    13. Zna i rozumie złożone uwarunkowania regulacji procesów homeostazy na poszczególnych poziomach organizacji życia
    14. Ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk procesów mikrobiologicznych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
    15. Ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w wybranych działach mikrobiologii
    16. Ma wiedzę na temat sposobów pozyskiwania i rozliczania funduszy na realizację projektów naukowych i aplikacyjnych w zakresie mikrobiologii
    17. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
    18. Zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystując wiedzę z zakresu mikrobiologii
    W zakresie wiedzy umiejętości:
    1. Stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze laboratoryjne i terenowe właściwe dla szczegółowej nauki mikrobiologicznej
    2. Znając możliwości i ograniczenia dobiera odpowiednie metody do zakładanych efektów badań mikrobiologicznych
    3. Krytycznie analizuje i segreguje dane z naukowej literatury mikrobiologicznej w języku polskim
    4. Krytycznie analizuje i segreguje dane z naukowej literatury biologicznej w języku angielskim
    5. Weryfikuje dostępne źródła informacji i dokonuje selekcji informacji ze źródeł naukowych
    6. Planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy mikrobiologiczne pod kierunkiem opiekuna naukowego
    7. Stosuje metody statystyczne oraz techniki i narzędzia informatyczne do opisu zjawisk i analizy danych mikrobiologicznych
    8. Zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
    9. Wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
    10. Wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej
    11. Wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych
    12. Posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu mikrobiologii
    13. Poznaje i analizuje potrzeby rynku pracy dla mikrobiologa (praktyka zawodowa)
    14. Posługuje się terminologią biologiczną, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
    W zakresie kompetencji społecznych:
    1. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
    2. Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
    3. Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
    4. Wykorzystuje zdobytą wiedzę mikrobiologiczną w pracy zawodowej z zachowaniem zasad prawnych i etycznych
    5. Wykazuje odpowiedzialność w pracy z materiałem biologicznym
    6. Minimalizuje zagrożenia wynikające ze stosowania technik molekularnych
    7. Rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla mikrobiologii, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy
    8. Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych mikrobiologicznych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
    9. Systematycznie aktualizuje wiedzę mikrobiologiczną i zna jej praktyczne zastosowania
    10. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
    PRAKTYKI
    Student ma obowiązek odbycia praktyk w wymiarze 160 h, 6 ECTS. Praktyki mają charakter praktyk obowiązkowych i odbywają się zgodnie z planem studiów – początek, po pierwszym semestrze studiów, w czasie wolnym od zajęć dydaktycznych. Celem praktyk jest uzyskanie pogłębionej wiedzy praktycznej oraz nabycie umiejętności w zakresie metodyki badań realizowanych w terenie i laboratoriach. Podczas praktyki student poznaje zasady metodologii pracy doświadczalnej i poszerza wiedzę z zakresu najważniejszych problemów mikrobiologii, korzysta z wiedzy specjalistów, nabiera biegłości w posługiwaniu się mikrobiologicznym językiem naukowym. Uczy się jak zaplanować swoją karierę zawodową lub naukową. W programie praktyki przewidziano aktywny współudział studenta w prowadzeniu, co najmniej pięciu godzin dydaktycznych ze studentami pierwszego stopnia studiów w ramach zajęć dydaktycznych realizowanych przez promotora pracy.
    Student powinien zaliczyć wszystkie przedmioty zgodnie z obowiązującym planem studiów i programem nauczania (wykłady, ćwiczenia, seminaria, praktyki). Wszystkie przedmioty kończą się zaliczeniem lub egzaminem. Student zobowiązany jest do złożenia pracy dyplomowej i zdania egzaminu dyplomowego.
    Dostęp do dalszych studiów: prawo do ubiegania się o stopień naukowy doktora, prawo do ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe
    Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe(o ile to możliwe): nie dotyczy

Więcej szczegółów na rekrutacja.uwm.edu.pl

Plan studiów

Semestr 1

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
I - Wymagania ogólne
Ergonomia
0,25
ZAL
Wykład
2
Etykieta
0,5
ZAL
Wykład
4
Ochrona własności intelektualnej
0,25
ZAL
Wykład
2
Szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
0,5
ZAL
Wykład
4
III - Kierunkowe
Biochemia środowiskowa
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
30
Biogeografia
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
10
20
Diagnostyka w mikrobiologii żywności
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
30
Fakultet
7,5
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
20
40
Immunologia kliniczna
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
15
30
Informatyka w mikrobiologii
2
ZAL-O
Ćwiczenia komputerowe
30
Konwersatorium specjalnościowe w języku angielskim
2
ZAL-O
Ćwiczenia audytoryjne
30
Metodologia nauk przyrodniczych
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
10
20
Practicum mikrobiologiczne
2
ZAL-O
Ćwiczenia laboratoryjne
30
Seminarium magisterskie
2
ZAL-O
Seminarium magisterskie
25
SUMA
30,0

Semestr 2

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
III - Kierunkowe
Biobezpieczeństwo odpadów
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
30
Bioetyka i etyczne aspekty biotechnologii
1
ZAL-O
Wykład
15
Fakultet
8
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
20
40
Metagenomika mikrobiocenoz naturalnych i ontocenoz człowieka
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
10
15
Mikrobiologia kliniczna
4
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
30
45
Molekularne podstawy bioróżnorodności
1
ZAL-O
Wykład
15
Nanobiotechnologia
2
ZAL
ZAL-OCENA
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
10
15
Podstawy inżynierii genetycznej
2
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
10
15
Praca magisterska i przygotowanie do egzaminu dyplomowego
3
ZAL-O
Konsultacje z opiekunem pracy dyplomowej
25
Seminarium magisterskie
2
ZAL-O
Seminarium
25
Statystyka w biologii
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia komputerowe
5
25
SUMA
30,0

Semestr 3

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
III - Kierunkowe
Epidemiologia i higiena chorób zakaźnych
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
20
10
Fakultet
11
ZAL
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
30
60
Mykologia medyczna
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
15
30
Praca magisterska i przygotowanie do egzaminu dyplomowego
5
ZAL-O
Konsultacje z opiekunem pracy dyplomowej
45
Projekt badawczo-rozwojowy
1
ZAL-O
Ćwiczenia
20
Sanitarno-bakteriologiczne aspekty oczyszczania ścieków
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
10
20
Seminarium magisterskie
2
Zakażenia szpitalne
1
ZAL-O
Wykład
15
SUMA
30,0

Semestr 4

PRZEDMIOT
ECTS
TYP ZALICZENIA ZAJĘCIA
GODZINY
III - Kierunkowe
Biotechnologiczne unieszkodliwianie odpadów
2
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia laboratoryjne
10
20
Mikrobiologia prognostyczna
3
EGZ
ZAL-O
Wykład
Ćwiczenia
15
30
Nowe epidemie XXI wieku
1
ZAL-O
Wykład
15
Praca magisterska i przygotowanie do egzaminu dyplomowego
12
ZAL-O
Konsultacje z opiekunem pracy dyplomowej
80
Przedsiębiorczość
1
ZAL-O
Wykład
10
Seminarium magisterskie
1
ZAL-O
Seminarium magisterskie
10
Zarządzanie laboratorium mikrobiologicznym
1
ZAL-O
Wykład
10
VI - Praktyka
Praktyka zawodowa
6
ZAL-O
Praktyki zawodowe
160
SUMA
27,0