Antropologia smaku

Anthropology of Taste

2019Z

Kod przedmiotu1465S2-ANSM
Punkty ECTS 2
Typ zajęć Wykład
Ćwiczenia
Przedmioty wprowadzające
Wymagania wstępne
Opis ćwiczeń
Opis wykładów
Cel kształcenia
Literatura podstawowa1) Fernandez-Armesto, Wokół tysiąca stołów czyli historia jedzenia, Warszawa, Twój Styl, 2003 2) Higman B.W, Historia żywności. Jak żywność zmieniła świat, Warszawa, Aletheia, 2012 3) Lévi-Strauss Claude, Surowe i gotowane, Warszawa, Aletheia, 2010 4) Łeńska-Bąk Katarzyna, O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub specie culinaria. Opole, Opole, WUO, 2010 5) Toussaint-Samat Maguelonne, Historia naturalna i moralna jedzenia, Warszawa, W.A.B., 2002 6) red. U. Jarecka, A. Wieczorkiewicz, Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia, IFiS PAN Warszawa, 2014
Literatura uzupełniająca
Uwagi